AYDINLATMA VE LED TEKNOLOJİSİ

LED ( light emitting diode – ışık yayan diyot) günümüzün en verimli, hızlı gelişen aydınlatma teknolojilerinden biridir. İyi dizayn edilmiş Led aydınlatmalar diğer aydınlatma çeşitlerine göre daha uzun ömürlü, daha dayanıklı ve eşdeğer ya da daha iyi ışık kalitesine sahiptirler.

Enerji Tasarrufu

LED oldukça yüksek enerji verimliliğine sahip bir aydınlatma teknolojisidir ve her alanda aydınlatmanın geleceğini temelden değiştirecek bir potansiyele sahiptir. Mevcut aydınlatma tiplerine göre %75 e kadar daha tasarruflu ve 10 kata kadar daha uzun ömürlüdür.

LED teknolojisi halihazırda evlerde ve endüstriyel alanlar gibi bir çok alanda kullanılıyor ve giderek te kullanım alanı yaygınlaşmaktadır. LED teknolojisinin hızlı gelişmesi ve üretim verimliliğinin artması sonucu fiyatlarını da sürekli iyileştirmektedir.

LED aydınlatmanın kullanım alanlarının sürekli yaygınlaşması devasa bir enerji tasarrufu potansiyeli sağlamaktadır. Örneğin Amerikada 2027 itibari ile LED in yaygınlaşması sonucu 348TWh elektrik enerjisi tasarrufu sağlanması bekleniyor(LED in kullanılmamasına oranla). Bu miktar 44 adet büyük elektrik santralinin yıllık elektrik üretim kapasitesine eşittir ve yaklaşık olarak 30 Milyar $ anlamına gelir.

LED in Farkı Nedir?

LED aydınlatma diğer ışık kaynakları geleneksel aydınlatmalara göre çok farklıdır. Önemli farklar aşağıdaki gibidir;

Işık Kaynağı : LEDler pul biber parçaları boyutundadır ve beyaz ışığı üretmek için kırmızı, yeşil ve mavi LEDlerin karışımını kullanır.

Yönlendirme : LED ışığı belirli bir yönde vektörel olarak yayar ve bu ışığı istenilen bölgeye yönlendirmek gibi bir kolaylık sağlar ( lens vb. kullanımlar ile). Bu özellik LEDleri downlight ve sıvaüstü aydınlatmada daha verimli olmaktadır. Geleneksel aydınlatmalarda ışık 360 ile yayıldığı için ışığı bir bölgeye yönlendirmek daha zor ve verimsizdir.

Isı: LEDler çok düşük ısı yayarlar. Akkorlar %90 nını ve florasan aydınlatmalar enerjilerinin %80 nini ısı enerjisi olarak yayarlar.

Minimum Bakım Maliyeti

Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor ve bakımla ilgili olarak olağanüstü tasarruf sağlıyor.

Yeni kurulumlar, geleneksel sodyum veya metal halide lambalar için gereken çok kalın bakır kabloların maliyetinde önemli tasarruflar elde ederler ve sistemden daha az enerji çektikleri için sistem daha güvenli hale gelir.

Kompakt, ince ve hafif olmaları sayesinde birçok ürün ve mekan tasarımında, LED geleneksel aydınlatmaların sığmayacağı birçok dar alanda kullanılabilme imkanı sağlıyor.

Akıllı aydınlatma sistemleri

LED teknolojisi, iç ve dış mekan kullanımlarına yönelik akıllı aydınlatma sistemlerinin tasarımı konusunda diğer tüm lamba türlerinden çok daha üstün ve uyumlu bir teknoloji sunuyor.

Çevreye Etkisi

LED lambalar geri dönüştürülebilir ve çevreyi kirletmezler, karbon salınımları keleneksel göre %58 daha azdır. Floresan enerji tasarruflu ve sodyum lambalar cıva içerir; buna ek olarak, flüoresan lambalar yakın mesafede insanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek elektromanyetik dalgalar yayar.

Kontaklama

Işık yoğunluğundaki çeşitliliğin yanı sıra, diğer ışık kaynaklarının aksine enerji tasarrufu sağlaması, LED’lerin daha uzun süre kullanılmasına yardımcı oluyor. LED’lerde ayrıca ışık açma ve kapama işlemi sınırsız kez yapılabilir; bu, performansı veya çalışmayı etkilemiyor.

Flüoresan lambalar veya sodyum lambaların aksine, LED lambalar hemen devreye girer ve -30 ºC’ye varan düşük sıcaklıklarda bile en iyi parlaklık ve renk seviyesine ulaşması için bir çalıştırma süresine ihtiyaç duymazlar. Dolayısıyla, flaş etkisi yaratılması da mümkündür.